Sinergy Of Life

Sinergy Of Life

"Manusia yang tidak bertindak selaras dengan tujuan ia diciptakan, akan gugur sifat-sifat kemanusiaanya."

18 January 2010

They are happy go lucky....

Thing!


"Ustazah cakap kalau berwudu' mesti basuh muka..... macammana kalau orang tu takda kepala" satu soalan ala-ala higher order thingking muncul di bibir Iskandar. "A'a betul tu kalau orang tu gondol kepala macam mana nak basuh rambut dia?"Zainol pula menyambung. "Em betul tu, kalau orang tu pakai kaki palsu kena basuh tak kaki palsu dia? Hamka pula bertanya.
aku tersenyum mendengar persoalan tiga pelajar tadi. Menarik dan jarang ditanya kalau pelajar-pelajar di sini, that means, they are thingking & good listener during my lesson.


Kalau diamati setahun dalam bidang mendidik di sini tak pernah ada pelajar soalan begitu. Saat menjawab persolan mereka semuanya terpaku penuh minat. Dalam hati aku berdoa moga-moga mereka terus berminat dengan terus seronok untuk belajar agama. Syukur Allah.... moga nur dariMu terus melimpah &lekat di hati mereka. Amin


Buat pengetahuan pelajar-pelajar ni semua dari kelas 1R&S. Ceria n happy go lucky, memang bersemangat..Namun aku akan hanya sempat bersama mereka 6 bulan saja sebab mereka akan berpindah ke sekolah yang baru dijangka siap bulan 6. Kalau takpun mungkin sebab ustazah diorang ni dapat berpindah pulak =) bulan 6 ni. Alahai berangan yang mengaharap jadi kenyataan. 


Kali ni, kalau diamati, tingkatan satu nampak lebih celik jawi&quran. Terubat sikit bila mengajar budak-budak yang ala-ala standard 6 ni.


ok cukup cerita pasal anak didik....


Aha.... dah melepasi minggu kedua persekolahan...
Eh! sebelum tuh semua guru pastinya sibuk bangat diawal minggu2 begini. Aku pon banyak kerja2 pengkeranian yang harus diselesaikan dan dah dibawa balik ke rumah, tapi my heart cannot go on la. Dah sampai rumah semua kerja tak boleh nak diteruskan. Seharian di sekolah dah cukup penat untuk teruskan 'kerja-kerja kerani' kat rumah ni.


Jadual yang sangat padat. (eleh macam ler cikgu lain tak banyak keje iye dok???)hihihi


Untuk tahun yang kedua ni, alhamdulillah dapat mengajar tingkatan 1&4. So far masih lagi berjalan lancar. Harapnya dapat buat  yang terbaik tugas ditahun 2010 ni...


Aktiviti terdekat :



Hari Sukan Sekolah
Opening Smart Group
Temuduga PPPS (Kawan-kawan tolong doakan ya = ) terima kasih
MTQ peringkat sekolah.


Rabbiyassir wala tu'assir...Rabbi tammin bilkhair Ya Kareem...Wassalam...









1 comment:

Naz-Segalanya disini said...

http://is3riziburikazz.blogspot.com/2009/06/ustazah-terlampau-kah-aku.html
cuba jiyah baca

You and Me

Daisypath Anniversary tickers